gerodean's articles - Varför gillar råttor saliv?

Varför gillar råttor saliv?

En del tycker det är mysigt, andra tycker det är äckligt... men vissa råttor tycker faktiskt om att smaska i sig sina mattar och hussars SPOTT!!! *tvi*


Vad innehåller saliv?

Saliv innehåller vatten, salter, mineraler och enzymer. Enzymer skall bryta ner olika saker i maten, t ex ensymet amylas bryter ner stärkelse.

Det innehåller t ex opiorfin, ett ämne som ger samma smärtlindring som morfin, och andra ämnen som skyddar magsäcken mot infektioner och magsår.

Saliv smakar även av vad du ätit!

Så ett svar ur denna synvinkel: Det är gott, nyttigt samt kan ge lindring och bot!

Tillgivenhet

Ett önsketänkandesvar är det enkla: Råttan vill smaka på din saliv för att visa att den tycker om dig! Den pussas helt enkelt.

Dock kan det tyckas en aning förmänskligande på djuret. Hur fungerar råttor? Pussas de?

Flocktillhörigheten

Jo, råttor smakar saliv av varandra (pussas). De luktar i munnen på varandra och smakar även på varandras saliv. Det är en flockhandling lika viktig och stark som att putsa varandra. De håller koll på varandra, men bryr sig även och tar hand om varandra. Genom att veta vad alla flockmedlemmar äter håller de sig friska och undviker mat som kan skada dem.

Det är ett känt faktum att råttor som ätit något speciellt och sedan mår dåligt, undviker att äta detta igen. Flockmedlemmar som uppfattar att råttan mår dåligt luktar i dess mun och tar på så sätt reda på vad den ätit - och kommer själva att undvika att äta detta.

Flocktillhörigheten, ja, det är ett svar jag gillar. Råttor slickar saliv för att visa flocktillhörighet. Eller nja, inte för att visa utan för att flocktillhörigheten finns där!

Det innebär att råttor som slickar saliv från människor ser dem som flockmedlemmar och det är precis DET förhållandet vi vill ha! Så även om du tycker det kanske är lite småsnuskigt, ska du veta att det är fullt naturligt.

Test: vill du ge råttan någon ny spännande mat den inte provat förut, smaka först en bit själv av maten, låt råttan få slicka lite saliv från dig och ge den sedan en bit av maten.

 

Källor

  • Trollbäckens Folktandvård (telefonintervju lång taijm ögå)
  • "Smärtstillare i saliv", artikel på hälsosida på nätet, nu tyvärr nerlagd
  • Artikel på vetenskapsradion, Sveriges radio, nu tyvärr borttagen


Gerodean "Grodan" Elleby, Juni 2007

 

Make a free website with Yola