gerodean´s articles - att få råttor tama

Att få råttor tama

Det enda man behöver för att göra en råtta tam är sunt förnuft och fantasi: det är jättekul att tämja halvvilda små bestar!

Man ska inte förvänta sig att råttan ska vara tam och nöjd av att bara bo i en bur. Man måste ge den självförtroende och tillit till människan när den lämnat sin mor och sina syskon - har man tur har redan uppfödaren gett råttan detta!

Miljön måste vara stimulerande. Buren ska inte vara för liten,flocken som råttan flyttat in i ska vara harmonisk och i balans och det får inte bo för många individer i buren. Råttan ska få komma ut ur buren varje eller varannan dag och undersöka omgivningen.

När råttan är nyinflyttad är det bra om man "visar den runt"... (Det här är en asfånig grej när man gör den, men det FUNGERAR!!!) Håll i råttan och ta den runt i bostaden och låt den lukta och titta på allt, utan att du släpper den. Jag brukar prata med dem: "här är tvättstugan. Det är här vi tvättar kläder. Lukta lite på tvättmaskinen. Gott, va? Nu går vi in i nästa rum, det är pannrummet, här eldar vi... såhär luktar pannan..." Råttan blir mycket lugnare när den får bekanta sig med miljön som den har runtomkring sig, även om den inte skall vistas där. Att insupa mycket dofter som den kan katagorisera är även stimulerande.

En rädd och feg råtta ska inte ges möjlighet att gömma sig i första hand, utan tryggheten ska bli människan. Den kan få gömma sig i dina kläder istället för i en kartong eller i ett hus i buren. Man måste lägga ner mycket tid på att umgås med råttan. Ett bra sätt att umgås är massage. Massera råttan över hela kroppen. Vid massage frigörs ett hormon som heter Oxytocin hos råttan som har en lugnande effekt.

Mat och godis är vägen till råttans hjärta. Råttan lär sig att bemästra sin rädsla pga hunger och sug efter god mat, genom att du alltid låter den få den godaste maten av dig personligen - torrfodret kan den få i en skål dock (du får inte svälta råttan!). Gör lite uppfostringsövningar som att råttan måste ta godisen fint annars så får den inte något och göm godisen på dig någonstans - då måste den sniffa runt på dig och blir bekant med din lukt och förknippar den sedan med något possitivt.

Undantaget är råttor som i grunden har dåligt temperament - de blir sällan riktigt tama. De kan vara stressade, ha "kommunikationsstörningar" och du får aldrig någon riktig kontakt med dem. Däremot råttor som bara haft en dålig barndom kan du få tama genom att lägga ner mycket tid, muta dem med god mat och umgås med dem på nya roliga sätt.

Råttor med bra temperament går fortare att få tama än råttor med sämre temperament.

Förvåna dina råttor - tänk!

Gerodean "Grodan" Elleby (12 april 1999)

Make a free website with Yola